Sayfalar

Geçiş önceliği nedir?


Geçiş üstünlüğünü anlatmıştık. Bir de 'geçiş önceliği' var. Ne demek geçiş önceliği? Bazen bir yoldan aynı anda birden fazla aracın geçme imkanı olmaz. O durumda geçiş önceliği devreye girer.

Ana yoldan gelenin yan yoldan gelene, bölünmüş yoldan (ortada yeşil alan, beton alan, bariyer vs olur) gelenin gidiş-geliş birleşik olan yoldan gelene göre geçiş üstünlüğü vardır.

Yollar eşit durumda ise, mesela yol gidiş-gelişli bir yol ise bu durumda kural şudur: Büyük araçlar küçük araçlara yol verir. TIR kamyona, kamyon otobüse, otobüs otomobile, otomobil motosiklete yol vermek zorundadır. Zorundadır çünkü bu bir centilmenlik ya da iyilik değil zorunluluktur. Kural böyle.

Ancak yokuşlarda bu kural devre daşı kalır. Yokuştan aşağı inen araç ne olursa olsun, yukarıya çıkmakta olan araca yol vermek zorundadır.

Dönüş yapmakta olan her araç, düz gitmekte olan araca yol verir.

Ancak unutulmaması gereken en önemli kural ise, HER DURUMDA YAYAYA YOL VERİLİR.

8 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. yukarı çıkmakta olan otomobil sola dönecekse aşağı inmekte olan daha büyük bir ticari araca yol vermeli midir?

    YanıtlaSil
  3. Hayır. Yukarıdan gelen hangi araç olursa olsun aşağıdan gelene yol verir.

    YanıtlaSil
  4. Ben dün bir kaza yaptın yukuş yukarıya çıkıyordum benim araba vade uzerinde seyir halindeydi diğer ise sokmaktan çıkıyordu adam sağına soluna bakmadan yola girdi ve çarpıştık bu durumda suclu kim ???

    YanıtlaSil
  5. O yollardan biri diğerine göre mutlaka farklıdır. Caddeden geçenin sokaktan çıkana göre üstünlüğü vardır. Düz gidenin dönüş yapana göre, aynı yolda yukarı çıkanın iniş yapana göre üstünlüğü vardır. Böyle kazalarda ben haklıyım sen haklısın çekilmesine gerek yok. Siz ne derseniz deyin sigortaya gönderdiğiniz fotolar önemlidir. Fotolara bakarak haklıyı haksızı belirlerler. Siz yakın uzak bol foto çekin.

    YanıtlaSil
  6. Bayramda kaza yaptık 4 yol ağzında yolcu minübüsü ve bizim kullandığımız otomobil minübüs bizim aracın sağ tarafından çarptı 4 yol ağzında oldu ışıklar yanmıyordu ikimizede suç kimsedir acaba minibüs,yeni otomobildemi? Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Sağ ön lastiğin oradan çarptı,son andaki refleks ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eyer levha olursa anayol ve tali yol levhalari o zaman düz giden araçlara dönenler yol vermiyor mu? birde iş makinesi traktör ve diyerleri levha yoksa mi en son geçiyor

      Sil